Kobberbassen

I original udgaven er Kobberbassen næsten en hån mod alle andre kystfluer, for den består udelukkende af en klat dubbing på en krog - simplere kan det ikke blive. Muligvis generer dette kræsne fluebindere, men havørreden synes at være ligeglad og finder den delikat og spiselig.

Kobberbassen hører til kategorien Tangloppe flue. Eksemplaret som vises her er bundet af Ola Pedersen. Fluen er opfundet af Frank Jensen.

Kobberbassen er en af de bedste danske kystfluer nogensinde - og en af de letteste at binde. Jeg laver den også i en variant med messinghoved.

I original udgaven er Kobberbassen næsten en hån mod alle andre kystfluer, for den består udelukkende af en klat dubbing på en krog - simplere kan det ikke blive. Fluens eneste svaghed er netop at den er så enkel, at den næppe får nogen fluebinders tænder til at løbe i vand over fluestikken. Men havørreden elsker den og finder den både delikat og spiselig - om end dens tænder nok heller ikke løber i vand.

Kobberbassen er en hamrende effektiv kystflue, som hvert år narrer massevis af havørreder over hele landet. Jovist, Kobberbassen er uden tvivl en af de bedste kystfluer nogensinde, og man kunne sandsynligvis klare sig en hel sæson med en håndfuld kobberbasser som det eneste mønster i flueæsken - men det ville nok være kedeligere på den måde…

Kobberbassen er oprindelig skabt som tangloppe imitation, men den ligner samtidig en del andre fødeemner som f.eks. rejer og tanglus – og på en lidt større krog er den perfekt som efterligning af kutling eller fiskeyngel. Jeg laver derfor Kobberbassen i flere udgaver og størrelser; bl.a en lidt større version som er forsynet med messinghoved.

Tips til affiskning

Kobberbassen er en allround flue som kan svømme  rundt og ligne hvad som helst. Så derfor er det kun fantasien sætter grænser for hvordan denne flue skal fiskes. Som tangloppe imitation fisker den dog bedst over tangbælter og ålegræs hvor den tages ind i 5-10 cm lange ryk med gode pauser i ny og næ.

Bedste årstid: Hele året

Mønsterbeskrivelse

Her er en liste over de anvendte materialer til Kobberbassen
Krog:    Partridge CS52 Sea Prince eller CS 54 Saltwater Shrimp str. 4-8 
Krop:    Kobberdub - her er anvendt Ove's Supreme Kobber Dub, en ultrahemmelig hjemmemix med et fantastisk og uovertruffet farvespil 
Rib:    Kobberwire (kan udelades) 
:     
:    Jeg laver også en XL variant af Kobberbassen på en CS54 krog med et 3-4 mm messinghoved i guld eller kobber som belastning. 
:     
:     
:     

Bindevejledning

Kobberbassen er dejlig nem at binde og jeg laver den i en langhåret og en korthåret version. Først den langhårede:

 1. Bindetråden fæstnes og føres tilbage mod krogbøjningen.
 2. Eventuel blybelastning indbindes.
 3. Dubbing arrangeres i dubbingløkke ved krogbøjningen, og kroppen dannes. Brug rigeligt med dubbing for at få en fyldig krop.
 4. Kroppen børstes godt ud og fluen afsluttes med whipfinish og lak.
Den kortklippede version:
 1. Bindetråden fæstnes og vindes tilbage mod krogbøjningen.
 2. Indbind ribben af kobberwire.
 3. Dubbing rulles på bindetråden og kroppen dannes.
 4. Ribben føres frem til krogøjet og flue afsluttes med whipfinish og lak.

Flueinformation

Fakta om Kobberbassen
 • Fluekategori: 
  Tangloppe flue
 • Bundet af: 
 • Opfinder: 
  Frank Jensen
 • Opfundet år: 
  1996
 • Udgivet dato: 
  01-09-2007
 • Bedste årstid: 
  Hele året