...

Roger Rabbit

Når den er i vandet, pulserer hvert eneste lille hår, og de skaber en eminent illusion af liv

I fluestikket ser den temmelig forpjusket ud, og når den bliver løftet op efter en tur i vandet, ligner den det den er - våd kanin. Men når den er i vandet, pulserer hvert eneste lille hår, og de skaber en eminent illusion af liv, der kan glæde både kystfluefisker og havørred.

Fluetype

Zonker flue

Ophav

Ola Pedersen

Fluebinder

Ola Pedersen

Opfundet

2014

Forleden faldt jeg over nogle for længst glemte kaninskind, og det slog mig hvor god kaninens overfrakke egentlig er som kystfluemateriale. Det er levende som marabou, men ikke nær så skrøbeligt. I fluestikket ser en kaninhårsflue temmelig forpjusket ud, og når den bliver løftet op efter en tur i vandet, ligner den det den er - våd kanin. Men når den er i vandet, pulserer hvert eneste lille hår, og de skaber en eminent illusion af liv, der kan glæde både kystfluefisker og havørred.

Derfor har jeg været ved fluestikket og lavet et par Roger Rabbit fluer - ja, noget skulle fluen jo hedde, og det var første navn der faldt mig ind. Egentlig er det mere en fluetype - bygget op med kanin zonkervinge og et fyldigt hoved af hårhackle - end et fast mønster, for man laver selvfølgelig fluen i flere farve- og størrelsesvarianter. Set med fluefiskerøjne kan Roger Rabbit efterligne en lang række forskellige fødeemner. I brune nuancer ligner den måske ålekvabbeyngel eller kutling, mens den i lyse farver virker som imitation af hundestejler og alle mulige former for yngel. Havørreden ser den formentlig bare som fast food,

Fluen er lige levende hvadenten den fiskes med fynd og klem, eller langsomt og glidende. Generelt må der gerne være lidt fart over feltet, for havørreden er nok mere tilbøjelig til at kaste sig over en flue i bevægelse end en der næsten ikke bevæger sig. Det er i hvert fald min egen teori, men man kan aldrig vide med havørreder, så fisk den  med varieret indtagning, så er man på den sikre side.

Fiskevejledning

Fluen er lige levende hvadenten den fiskes hurtigt eller langsomt og glidende. Generelt må Indtagningen gerne tilføjes lidt fynd og måske tillige lidt klem, for det giver fluen en jiggende gang, som meget godt efterligner den måde f.eks. Kutlinger piler omkring over bunden på, når de er på jagt.

Bedste årstid

Forår-sommer-efterår

Mønsterbeskrivelse

Materialeliste Roger Rabbit
Krog: Partridge CS 11, str. 4-6 er brugt her. En Tiemco SP777 er nok en bedre løsning.
Krop: Dubbing af Lite Brite Pearl Blue, vindes i dubbingløkke.
Vinge: Hvid kaninstrimmel. 3-4 stråler påfugleherl indbindes øverst.
Rib: 0,20 mm monofil der tørnes gennem vingen.
Fronthackle: Uld og dækhår fra kanin vundet i dubbingløkke og tørnes som hårhackle. Farve efter ønske, her er valgt lilla.
Øjne: Kuglekæde

Bindevejledning

  1. Bindetråden fæstnes og vindes til krogbøjningen, undervejs monteres ribben.
  2. Bindetråden føres tilbage mod krogøjet, og cirka 1/3 kroglængde fra krogøjet laves en dubbingløkke.
  3. Løkken fodres med kropsmaterialet og spindes med twisteren.
  4. Herefter tørnes en let taperet krop, tilbage mod krogbøjningen og frem igen.
  5. Kaninhårsstrimlen fæstnes med bindetråden og strækkes stramt bagud over kroppen og med 3-4 ribtørn låses strimlen.
  6.  Topping af påfugleherl indbindes, hvis denne ønskes.
  7. Nu indbindes kuglekædeøjnene under krogskaftet mellem vingen og krogøjet.
  8.  Ved vingen laves en dubbingløkke som fodres med en pænt tæppe af kaninhår og noget underuld. Hårene spindes med dubbingtwisteren og hårene dobles mens hovedet dannes.