...

Jydsk Chilimps

En flue der kan ligne lidt af hvert, og hvis tilblivelse er et stykke dansk fluebinder historie.

Hører man til de mere klassisk sindede fluebindere, der ikke falder for nymodens fluebinder pjank, kan man binde en gammel jysk havørred flue på forfanget - nemlig Jydsk Chilimps. En impressionistisk flue der kan ligne lidt af hvert, og hvis tilblivelse er et stykke dansk fluebinder historie.

Fluetype

Hackle flue

Ophav

Valdemar P. Haugaard

Fluebinder

Ola Pedersen

Opfundet

Engang i mellemkrigsårene

Fluen er opfundet af Valdemar P. Haugaard, der lavede fluen som en imitation af larver og tanglopper han fandt i maven på de ørreder han i mellemkrigsårene fangede i Gelsåen. Haugaard fik efter Genforeningen i 1920 en særlig tilladelse til at fiske i Gels Å, mod til gengæld at indsende maveindholdet fra fangne ørreder til Ferskvandsbiologisk Laboratorium, for at biologerne kunne få et indblik i hvad fiskene hovedsagelig levede af. Også materialerne til fluen har en helt særlig historie, hvilket er med til at gøre fluen interessant - men som også er årsagen til at det i dag er vanskeligt (men ikke helt umuligt) at binde fluen med de originale materialer. Haugaard lavede fluen i flere versioner, men kropsmaterialet går vist nok igen i dem alle. Det er nemlig plukket fra Haugaards falmede kashmirs frakke, og kan nærmest betegnes om vissengrøn.

Nogen vil mene at Jydsk Chilimps ser temmelig kedelig ud, ved siden af mere moderne fluer med flash og glimmer. Alligevel har fluen stadig sin berettigelse; det er nemlig ikke altid er de nyeste fluemønstre der fanger bedst, de klassiske fluer med mange år på krogbøjningen kan stadig være med. Fluer der fangede fisk for 80 år eller længere siden, gør det også i dag, for det er som regel fluefiskerne der skifter smag, ikke fiskene. Jydsk Chilimps giver måske ikke flere eller større fisk, men muligvis er fiskeriet sjovere når man fanger fisk på et gammelt mønster, der er gået i glemmebogen.
I øvrigt er det givende at gå baglæns i fluehistorien, for så forstår man bedre den sprudlende nutid, og måske høster man ligefrem ny inspiration til udvikling af fremtidens fluebinderi.

Som det fremgår er Jydsk Chilimps tiltænkt ørreder i åen, men hvorfor ikke bringe et stykke dansk fluebinder historie med ud på kysten? Godt nok er fluen på billedet ikke lavet med kashmir uld, men med SLF dubbing. Nu er havørrederne ved kysten heldigvis ikke så nøjeregnende med den slags detaljer, så den skal nok virke. Nøjagtig som mange andre små nussede krible krable fluer også virker - det er nemlig en fluetype der har narret havørreder ved kysten i rigtig mange år.

Fiskevejledning

Jydsk Chilimps må betegnes som en allround flue der ikke imiterer noget bestemt fødeemne - og alligevel kan den svømme rundt og ligne lidt af hvert. Derfor er det kun fantasien som sætter grænser for hvordan denne flue skal fiskes. Prøv evt. med 3-4 langsomme glidende træk næsten uden pause, efterfulgt af en længere synke eller svævepause.

Bedste årstid

Hele året

Mønsterbeskrivelse

Materialeliste Jydsk Chilimps
Krog: Her er anvendt Gamakatsu F314, str. 4
Hale: Et bundt fjerstråler fra postkasserød hacklefjer
Krop: Vissengrøn kashmiruld. Her er der anvendt SLF dubbing i en lignende farve. Heldigvis er der hjælp at hente for mere puristisk sinde fluebindere, for det er muligt at købe kashmir uld i tilnærmelsesvis autentisk kvalitet og farve. Læs henunder…
Rib: Tynd oval guldtinsel
Palmerhackle: Mellembrun hanenakke fjer
Front hackle: Mellembrun hanenakke fjer

Bindevejledning

Haugaard plukkede ulden til kroppen fra sin falmede Kashmir jakke, så det bliver svært at ramme den autentiske farve. Heldigvis er det muligt at købe kashmir uld i god kvalitet og tilnærmelsesvis i den rigtige farve. F.eks. har Michael Jensen (http://lystfiskeri.michaeljensens.com/?p=1373) brugt en del tid på at opstøve autentiske materialer til de klassiske fluer, herunder den helt rigtige kvalitet af kashmir uld til Jydsk Chilimps. Kashmir uld stammer fra halsen og bugen af kashmir-geden, som lever i Himalayabjergene. Hårene er syv gange tyndere end almindeligt uld. Det gør ulden finere og blødere – og giver en dubbingkrop en helt fantastisk gennemskinnelighed.

Lignende fluer

En eller flere kystfluer med lignende egenskaber eller karakteristika

...
Brenda

Ophav: Ove Monrad

...
Red Tag Palmer

Ophav: Martin Flynn