...

Glimmerrejen

Enkel og letbunden flue det har overlistet enormt mange havørreder gennem mange år

Enkel og letbunden flue med enormt mange havørreder på samvittigheden. Original mønsteret blev for alvor kendt da Jan Grünwald omtalte fluen i sin bog "Havørred - spin og flue i saltvand" fra 1992. Fluen er siden hen blevet lavet i et utal af varianter og farver. Her er den vist i pattegrise farven Shell Pink.

Fluetype

Reje flue

Ophav

Torben Gosch

Fluebinder

Ove Monrad

Opfundet

Slutning af 1980'erne

Da Glimmerrejen i slutningen af 1980'erne gjorde sit indtog på kysten, blev den hurtigt en kæmpe succes blandt havørred fiskere over det meste af landet. Fluen fangede masser af fisk året rundt, og det gør den såmænd stadig. Kan man lide den - og det kan man vel, når havørreden kan - så fortjener den også en plads i flueæsken anno 2017. Fluen der vises her ligner ikke helt den oprindelige Glimmerreje, og nogle vil sikkert mene at den burde hedde noget andet, eller i det mindste Variant til efternavn. Jeg synes dog at Glimmerrejen mere er en fluetype end et decideret mønster. I øvrigt er der alt for mange fluemønstre, der blot er varianter over i forvejen gode fluer, som forsynes med helt nye navne – helt unødvendigt, og havørrederne er som bekendt ligeglade. Fælles for Glimmerrejerne er den koniske krop af stærkt reflekterende Spectra Chenille eller Cactus Chenille. Herefter er det således op til den enkelte selv at bestemme fluens farve og størrelse.

Fluen og bindemetoden er tilmed så enkel, at alle kan være med. I hvert fald hvis man vælger at lave den helt enkelt, kun med hale, øjne og krop af Spectra eller Cactus Chenille. Som det er tilfældet med eksemplaret der vises her, vil de fleste fluebindere nok sætte en ære i at udstyre fluen med lidt ekstra virkemidler i form af rygskjold, ben, antenner, pandetorn, osv. Det er måske tvivlsomt om den slags kunstfærdigheder fanger bedre end de helt enkle Glimmerrejer, men de ser til gengæld bedre ud i flueæsken - til ære for fluebinderen

Som nævnt, laves Glimmerrejen i mange forskellige farver. Mange fluefiskere sværger til en skrigende pink variant til træge vinterkolde havørreder. Desuden viser erfaringen at pattegrise farvede rejefluer er meget effektive året rundt. Det er dog kun i vores kystflueæsker at rejer har disse farver; den rigtige vare er enten grålige, brunlige eller grønlige. Det kan måske genere mere nøjeregnende imitations fluebindere, men havørreden er temmelig ligeglad og tager gerne vores fejlfarvede rejefluer.

Fiskevejledning

Fluen kan med fordel fiskes med 3-5 lange hurtige indtag efterfulgt af en pause, her falder hugget som regel.

Bedste årstid

Afhængig af farvevalget, kan fluen anvendes hele året.

Mønsterbeskrivelse

Materialeliste Glimmerrejen
Krog: AHREX Hooks - Traditional Shrimp, eller lignende i str. 4-6
Hale: En lille dusk fibre fra Shell pink hackle fjer og 2 stråler crystal flash.
Øjne: Flyeyes, sorte
Rib: 0,20 monofil
Krop: Bagest en lille dubbing kugle lavet af A.Jensen Saltwater Dub i farven Shell Pink. Dernæst Cactus chenille i farven Shell pink.
Kropshackle: Hane hackle fjer i farven Shell pink

Bindevejledning

  1. Bindetråden fæstnes og krogen belastes.
  2. Bindetråden føres til krogbøjningen hvor der indbindes to stråler Crystal Flash, dobbelt så lange som kroppen.
  3. Dernæst indbindes et lille bundt hacklefibre som hale.
  4. Bagerst på krogskaftet laves en lille dubbing kugle.
  5. Herefter indbindes øjnene.
  6. Ribben indbindes.
  7. Kroppen af Castus Chenille vindes. Klippes til så den får en konisk rejeform.
  8. Hacklet indbindes i hacklespidsen.
  9. Hacklet tørnes og tvinges bagover.
  10. Ribben føres frem til krogøjet og låses.

Lignende fluer

En eller flere kystfluer med lignende egenskaber eller karakteristika

...
Real Life Nandu Prawn

Ophav: Frank Oksborg

...
Final Shrimp

Ophav: Thomas Hansen