Omø Børsten

Omø Børsten er efterhånden en klassiker blandt kystfluefiskere. Det er en virkelig fed flue i det tidlige forår, når børsteormene begynder at sværme. Fluen har dog vist sig at fange godt på andre årstider - sikkert fordi den i praksis kan imitere en lang række af havørredens øvrige fødeemner.

Omø Børsten hører til kategorien Børsteorme flue. Eksemplaret som vises her er bundet af Ola Pedersen. Fluen er opfundet af Ken Bonde Larsen.

Det virker som om fluer med 3 hackler har en helt særlig tiltrækningskraft på havørrederne.

Omø Børsten er opfundet af Ken Bonde Larsen i April 1994. Ken fiskede på sydsiden af Asnæs, men det var umuligt at lokke havørrederne til at hugge. Sikkert fordi der var masser af børsteorm i vandet, og det var åbenbart det eneste havørrederne havde i hovedet den dag. Efterfølgende bandt Ken en flue der lignede de naturlige rustrøde børsteorm, og på en tur til Omø senere på måneden, var fluen en succes. Fluen har siden hen vist sig at fange fisk på mere en jomfrurejsen - nemlig jævnligt.

Omø Børsten er oprindeligt et velment forsøg på imitation af et af havørredens foretrukne fødeemner, børsteormen. Når den fanger så godt, skyldes det sandsynligvis, at den i praksis kan imitere en lang række af havørredens øvrige byttedyr - rejer, kutling, samt en lang række andre brunlige småfisk. Omø Børsten er efterhånden en klassiker blandt kystfluefiskere, og den findes stadig i fluebaren hos velassorterede grejforhandlere.

Som det fremgår af materiale listen, har Omø Børsten 3 hackler. Måske er det bare fluefisker overtro, men det virker som om fluer med 3 hackler har en helt særlig tiltrækningskraft på havørrederne. Det ses også på andre virkelig velfangende fluer som Uldsokken, Vaskebjørnen, Brenda og Brendas Mor.

Tips til affiskning

Omø Børsten bør indtages i roligt tempo i cirka 30 cm lange tag, så hacklerne rigtigt kan arbejde.

Bedste årstid: Forår og sommer

Mønsterbeskrivelse

Her er en liste over de anvendte materialer til Omø Børsten
Krog:    Ahrex NS 156 Traditional Shrimp, str. 6-8. (oprindeligt bundet på Tiemco 200R str. 4) 
Hale:    To strå pearl flashabou. Herover en lille bund røde fibre fra guldfasan brystfjer 
Krop:    Supuerbug yarn fra Lureflash i farven Tobacco. (Alternativt Senyo´S Fusion Dub - Tabacco) 
Hackler:    Tre røde guldfasan brystfjer, som tørnes henholdsvis bagtil, midt på og foran på fluen. 
:     
:     
:     
:     

Bindevejledning

Oprindeligt er Omø Børsten bundet på en Tiemco 200R krog. Her er der brugt en Ahrex NS 156 Traditional Shrimp, som er langt mere modstandsdygtig over for saltvand. Desuden kroger den bedre på grund af et lidt større kroggab.

Flueinformation

Fakta om Omø Børsten
 • Fluekategori: 
  Børsteorme flue
 • Bundet af: 
 • Opfinder: 
  Ken Bonde Larsen
 • Opfundet år: 
  1994
 • Udgivet dato: 
  31-12-2020
 • Bedste årstid: 
  Forår og sommer

Lignende fluer