Befrieren

En lille fræk flue der skal svæve let og ubesværet i vandet. På den måde kan den måske overliste de svære efterårs havørreder, der ikke altid lader sig narre af den sædvanlige hurtige indtagning. Fluen kommer især til sin ret på stille dage hvor havørrederne kan være meget svære at komme på flue med.

Befrieren hører til kategorien Hackle flue. Eksemplaret som vises her er bundet af Ola Pedersen. Fluen er opfundet af Bo Frier.

Når fluen hedder Befrieren er det naturligvis fordi den er opkaldt efter sin ophavsmand Bo Frier. Fluen er tiltænkt som en lille let svæveflue til svære efterårshavørreder, der som bekendt kan være meget svære at overliste. Teknikken er simpel. Fluen kastes ud og man lader bølger og strøm flytte rundt med fluen mens man engang imellem giver et lille nøk i linen, og ellers kun lige akkurat holder linen stram.

Fluen er let at binde for den består kun af to materialer: Ice dub og Agerhøne fjer. Fluen skal være let, så den får et pulserende svæv i vandet, så man skal vælge en let krog samt undlade belastning og passe på med at overdresse fluen. Fluen på billedet har nok fået en anelse for meget dubbing, men her må man prøve sig frem.

Fluen virker selvfølgelig ikke kun om efteråret, den fungerer også fortrindeligt om sommeren når havørreden svømmer rundt og piller små fødeemner ud af tangskoven.

Tips til affiskning

Man lader fluen hænge i vandet mens den langsomt svæver ned gennem vandet, kun ført af bølger og strøm. En gang i mellem gives et lille nøk i linen. Efter et halv minuts tid, hives linen hjem. Start langsomt de første meter, det kan ofte udløse hugget, hvis ikke fluen bliver taget i svævet.

Bedste årstid: Fra starten af sommeren når havørrederne bliver sværere at fange, til godt ind i efteråret.

Mønsterbeskrivelse

Her er en liste over de anvendte materialer til Befrieren
Krog:    Ahrex FW540 Size 6-10 - Curved Nymph 
Krop:    Ice Dub i farven UV Tan 
Hackler:    Agerhøne fjer 
Bindetråd:    Pink (her er dog anvendt rød bindetråd) 
:     
:     
:     
:     

Bindevejledning

Fluen skal være let, så den får et pulserende svæv i vandet, så man skal vælge en let krog samt undlade belastning og passe på med at overdresse fluen. Fluen på billedet har nok fået en anelse for meget dubbing, men her må man prøve sig frem.

Flueinformation

Fakta om Befrieren
 • Fluekategori: 
  Hackle flue
 • Bundet af: 
 • Opfinder: 
  Bo Frier
 • Opfundet år: 
  ?
 • Udgivet dato: 
  30-12-2021
 • Bedste årstid: 
  Fra starten af sommeren når havørrederne bliver sværere at fange, til godt ind i efteråret.

Lignende fluer