...

Magnus

Har narret fisk siden begyndelsen af 1970'erne - og gør det stadig

På en hædersplads, i øverste række i min flueæske, sidder en undselig og diskret flue med palmerhackle og uldkrop. Fluen er grå, lidt kedelig og ikke særlig iøjnefaldende, og på alle måder en modsætning til alle de hidsige udskejelser der ellers dominerer  i mine flueæsker. Fluen hedder Magnus - en af de tidligste deciderede kystfluer der så dagens lys…

Fluetype

Hackle flue

Ophav

Magnus Ting Mortensen

Fluebinder

Ola Pedersen

Opfundet

1973

På en hædersplads, i øverste række i min flueæske, sidder en undselig og diskret flue med palmerhackle og uldkrop. Fluen er grå, lidt kedelig og ikke særlig iøjnefaldende, og på alle måder en modsætning til alle de hidsige udskejelser der ellers dominerer  i mine flueæsker. Fluen hedder Magnus - en af de tidligste deciderede kystfluer der så dagens lys, og i dag en af  rigets mest berømte kystfluer. Magnus har i mange år været en af mine favoritfluer til havørreder året rundt, og det er den såmænd stadig.

Fluen er opfundet af Magnus Ting Mortensen helt tilbage i 1973, hvor den var tiltænkt som en lys og luftig rejeefterligning. Erfaringen har dog vist at fluen ikke ligner noget bestemt fødeemne, men den svømmer rundt og ligner hvad som helst - hvilket nok er årsagen til at fluen er så effektiv.

Magnus ses i dag i mange versioner ved de danske kyster, men originalen er efter min mening stadig den bedste. Fluen er lys og luftig, simpel i sin opbygning, og let at binde med let tilgængelige materialer. Jovist, Magnus har stadig sin berettigelse, her mange år efter den så dagens lys. Når den bliver overset ind imellem, er det kun fordi der er mode i fluer - blandt fluefiskere, havørrederne bliver tilsyneladende aldrig træt af den.

Fiskevejledning

Magnus er en allround flue som ikke skal imitere noget bestemt fødeemne - og alligevel kan den svømme  rundt og ligne hvad som helst. Så derfor er det kun fantasien sætter grænser for hvordan denne flue skal fiskes. Jeg har dog flere gange haft succes med 3-4 langsomme glidende træk næsten uden pause, efterfulgt af en længere synke eller svævepause.

Bedste årstid

Hele året

Mønsterbeskrivelse

Materialeliste Magnus
Krog: Partridge Sea Streamer CS11 str. 4-8
Hale: To grizzly hacklespidser, indbindes forside mod forside så spidserne peger lidt væk fra hinanden.
Krop: Dubbing fra hareuld
Rib: Flad sølvtinsel (Jeg bruger i dag klar monofil line 0,20)
Hackle: Grizzly hanehackle
Hoved: Rød bindetråd
Øjne: Kuglekædeøjne (lakeres eventuelt med rød lak)

Bindevejledning

  1. Først indbindes halen. (Nu om stunder ses Magnus varianter ofte med hale af fluffy marabou agtige fjerstråler fra grizzly nakken, men jeg forestrækker hacklespidser som på original mønstret, som indbindes forside mod forside så spidserne peger lidt væk fra hinanden).
  2. Herefter fastgøres ribben.
  3. Hacklefjeren fastgøres ved krogbøjningen, den bindes fast i spidsen af fjeren.
  4. Bindetråden vikles frem til krogøjet, hvor kuglekæde øjnene bindes fast, og limes evt. med sekundlim.
  5. Bindetråden dubbes, og kroppen dannes ved at tørne tilbage til krogbøjningen og frem igen, så kroppen får et dobbelt lag dubbing.
  6. Så skal hacklet vindes. Sørg for samtidig at tvinge fjerstrålerne bagover når fjeren vindes frem mod krogøjet.
  7. Herefter tørnes ribben i modsat retning af hacklet.
  8. Slut af med whipfinish og lak .
  9. Oprindeligt blev øjne og hoved lakeret med rød farve, men jeg synes det er tilstrækkeligt at bindetråden er rød.

Magnus kan godt tåle at blive vist igen

Lignende fluer

En eller flere kystfluer med lignende egenskaber eller karakteristika

...
Polar Magnus

Ophav: Claus Eriksen

...
Rainbow Magnus

Ophav: Magnus Ting Mortensen

...
Red Hot Chilli Pepper

Ophav: Robin Birch