Hører man til de mere klassisk sindede fluebindere, der ikke falder for nymodens fluebinder pjank og megadyre materialer, kan man binde en gammel kending på forfanget, nemlig Per Karlsens P.K. Mysis - en aldeles fremragende allround kriblekrable flue, hvis tilblivelse er et stykke dansk kystflue historie.
Fluen efterligner først og fremmest Mysis, men tages sandsynlig også for mange andre små fødeemner, som f.eks vandlopper og tanglopper. P.K. Mysis kan selvfølgelig farvevarieres efter lokale forhold, både på krop og i palmerhacklet. F.eks. er en lysebrun variant meget effektiv, når der sent om aftenen fiskes tæt op af blæretangen. Da er det typisk de brune Gammarus, som fiskene piller ud af blæretangen, og ofte hugger de meget voldsomt på fluen under disse forhold.
P.K. Mysis, et mønster der så dagens lys helt tilbage i starten af 1980'erne, og fluen har narret masser af fisk lige siden. Selvom fluen er tænkt som mysis imitation, ved man egentlig ikke helt, hvad fiskene tager fluen for, men en ting er sikkert - den virker. Og så er den et glimrende eksempel på at fluerne ved kysten ikke nødvendigvis skal være indviklede eller store.
Fluen er opfundet af Per Karlsen, som er en af pionererne i dansk kystfluefiskeriet. PK har bidraget med en lang række kystfluer, og nogle af disse må i dag betegnes som klassikere, med Flash nr.9 og P.K. Mysis som de mest kendte. Når de i dag er gået lidt i glemmebogen, er det kun fordi der er mode i fluer - blandt fluefiskere. Havørrederne derimod, bliver aldig træt af dem.
PK's indfaldsvinkel til Mysis, var en forkærlighed for små fluer med palmerhackle a la Red Tag Palmer. Samtidig handlede han en del små nakker i Indien; det meste var godt nok af virkelig dårlig kvalitet, men noget af det var brugbart, mest fordi det var hanenakker, som egentlig ikke var fuldt udvokset, så fjerene var ikke bløde eller stive, men noget midt imellem. PK havde samtidig en ide om at hacklerne i de lysere nuancer nok kunne være brugbare i en mysis imitation.
I begyndelsen har fluen faktisk slet ikke noget navn, men i 1986 kommer der nye tiltag, og fluen bliver lavet færdig, som vi kender den idag. Først og fremmest kommer GRS12 Partridge krogen ind i billedet, og det samme gør flash tinsel i farven pearl. Herefter er der en ret linje i fangster, og oplevelser. Jens Staal fra Go Fishing, får en håndfuld fluer tilsendt, og fluen får sit nuværende navn i forbindelse med at fluebindings teamet i Go Fishing binder og markeds fører fluen. Claus Eriksen bruger efterfølgende mønsteret, og fanger nogle meget flotte havørreder - og trods udtalelser om, at en P.K. Mysis flue ligner noget der er trådt på (udtalt i ramme alvor af Erik Kyrping) - ja så har fluen P.K. Mysis reelt fanget fisk lige siden.
Fiskevejledning
Fluen hives hjem i sætvis i korte hurtige ryk. Kan anvendes hele året.
Bedste årstid
Hele året
Mønsterbeskrivelse
Materialeliste | P.K. Mysis |
---|---|
Krog: | Partridge Saltwater Shrimp CS54 (gerne i små størrelser) |
Krop: | Lys hare uld, der tvindes i dubbingløkke og vindes op over krogskaftet. |
Palmerhackle: | Beskidt Grizzle hackle i ringe kvalitet, brug overskuds hackler der ikke kan bruges til andre mønstre. Bindes ind ved krogbøjningen, og vikles fremad, så hacklet er størst bagtil. |
Rib: | Flashtinsel i farven pearl ca. 2 mm. Bred |
Bindetråd: | Lys oliven eller hvid |
Bindevejledning
Det er meningen at man skal anvende grimme, beskidte eller fejlfarvede grizzle hanehacklefjer til dette mønster. Det kan være rester fra de dyrt indkøbte nakker, man ikke kan bruge til andre mønstre, eller fjer fra billige kinesiske eller indiske nakker man findes i grejhandlerens restlager.
Lignende fluer
En eller flere kystfluer med lignende egenskaber eller karakteristika
Hare's Ear
Ophav: Ikke oplyst
P.K. Mysis Variant
Ophav: Per Karlsen