...

GRHE Variant

Kyndige fluebindere har nok gennemskuet, at fluen er et eksempel på en klassisk nymfe - Gold Ribbed Hare's Ear - der er overført til kystfluefiskeriet

Fluen er så enkel, at jeg næsten ikke nænner at kalde den noget, bare GRHE Variant. En lille simpel og nusset lidt-men-godt flue der næsten kun består af uld og dækhår fra harehoved. Jeg bilder mig ind at den virker som en generel efterligning af småfisk, smårejer, tanglopper, mysider, osv. – i hvert fald noget spiseligt.

Fluetype

Tangloppe flue

Ophav

Ola Pedersen

Fluebinder

Ola Pedersen

Opfundet

2020

Kystørreder er næsten altædende og i de fleste tilfælde fungerer det meste, hvis ellers underlighederne, som vi snører på krogen, tilnærmelsesvis ligner – foder… Det betyder sandsynligvis at det allervigtigste ved en kystflue er bevægelse. En meget kompliceret rejeflue kan fange havørreder, men det kan en simpel tot uld på en krog også. Set med fluefiskerøjne ligner totten ingenting; set med havørredøjne åbenbart noget spiseligt.

Lidt, men godt. I mange tilfælde er det givtigt at have en lille undselig flue uden for meget glimmer, på repertoiret og på forfanget. Det er GRHE Variant et godt eksempel på. Den virker som en generel efterligning af småfisk, smårejer, tanglopper, mysider, m.fl. – fyldig og levende, men ikke naturalistisk. Fluen bygger på den omstændighed, at uld fra harens maske af grunde, som kun havørreder forstår, ofte giver fluer, som fanger godt. Min mistanke er, at det er den slørede silhuet og de mange brune nuancer, som virker naturtro. Fluen er nok bedst om sommeren eller om efteråret, når havørreden forkaster vores normale fluer, og oftest foretrækker små og uanselige fluer, der mest af alt minder om en tot lommeuld eller en nullermand.

Kyndige fluebindere har nok gennemskuet, at fluen er et eksempel på en klassisk nymfe - Gold Ribbed Hare's Ear - der er overført til kystfluefiskeriet. Jeg laver fluen i flere versioner... i forskellige størrelser og på forskellige krogtyper. Nogle med guld cyclops som hoved, andre uden.

Fiskevejledning

En allround flue som ikke imiterer noget bestemt fødeemne - men bare ligner en masse forskellige små fødeemner. Derfor er det kun fantasien som sætter grænser for hvordan denne flue skal fiskes. Prøv evt. med 3-4 langsomme glidende træk næsten uden pause, efterfulgt af en længere synke eller svævepause.

Bedste årstid

Kan bruges hele året, men fungerer nok bedst sommer og efterår.

Mønsterbeskrivelse

Materialeliste GRHE Variant
Krog: Partridge CS54 str. 8-10 (eksperimenter gerne med forskellige typer og størrelser)
Hale: En lille dusk dækhår fra haremaske
Rib: 0,15 mm nylonline. (i stedet for tynd oval guldtinsel som ses på den originale GRHE)
Krop: Uld fra haremaske og hareøre, mixed med en meget lille mænge Ice Dub UV Pearl. Vindes i dubbingløkke
Fronthackle: Meget lidt dækhår og uld fra haremaske. Vindes i dubbingløkke.
Hoved: Cyclops 3 mm i farven guld (kan undlades)

Bindevejledning

Uld på en krog, er måske mere en fluetype end et egentligt mønster. Alt efter krogstørrelse og -type, kan fluen imitere alt muligt.

GRHE Variant kan godt tåle at blive vist igen

Lignende fluer

En eller flere kystfluer med lignende egenskaber eller karakteristika

...
Badekarsfluen

Ophav: Torben Gosch