...

Sandhesten

Sandhesten har narret fisk i mange årtier efterhånden, og gør det stadig

Sandhesten har narret fisk i over 40 år siden, og gør det stadig. Derfor er det ingen dårlig ide at have et par Sandheste med i flueæsken. Som navnet antyder er fluen tiltænkt som efterligning af Hesterejen (der også kaldes Sandreje eller Sandhest).

Fluetype

Reje flue

Ophav

Tom Pedersen

Fluebinder

Ola Pedersen

Opfundet

Start 1970'erne

Det er ikke til at komme uden om. I enhver kystflueæske gemmer der sig mindst en - men som regel flere - rejeefterligninger. Sådan har det været siden begyndelsen af 1970'erne hvor de første deciderede kystfluer så dagens lys. Sandhesten er en af de første rigtige rejefluer, og blandt de tidlige fynske kystfluer som blev klassisk, bundet første gang tidligt i 1970'erne af Tom Pedersen. At kalde Sandhesten for en rejeimitation er nok en overdrivelse, hvorimod rejekarikatur er den rigtige betegnelse for den forholdsvis enkle kreation.

Sandhesten har narret fisk i over 40 år siden, og gør det stadig. Derfor er det ingen dårlig ide at have et par Sandheste med i flueæsken. Som navnet antyder er fluen tiltænkt som efterligning af Hesterejen (der også kaldes Sandreje eller Sandhest), en af de to rejearter som det vrimler med ved kysten en stor del af året.

Sandhesten minder en del om Magnus, en anden af de tidlige fynske klassikere. Som alle gode kystfluer er de enkle, men uhyre effektive. Det beviser de tusindvis af havørreder som har lukket gabet om de to fynske klassikere. Jovist, i stimen af moderne superrealistiske rejefluer med øjenbryn, ben, knæ, antenner, rygskjold og røvhul, har Sandhesten stadig sin berettigelse i flueæsken.

Fiskevejledning

Rejerne svømmer både forlæns og baglæns, nogle gange i hurtige ryk, andre gange i mere glidende bevægelser. Derfor skal affiskningen varieres, f.eks. Hjemtages fluen i en række små korte træk, efterfulgt af et langt træk og herefter en pause. Det er ofte her hugget kommer.

Bedste årstid

Forår-sommer-efterår

Mønsterbeskrivelse

Materialeliste Sandhesten
Krog: Partridge CS11 Str. 6-8
Bindetråd: 8/0 Orange
Hale: To grizzle hacklespidser indbundet med oversiden mod hinanden så halen spredes
Øjne: To sorte perler fæstnes med kobbertråd, oven på krogskaftet over krogens modhage. (fluen på billedet er dog monteret med Flyeyes).
Krop: Gråbrun hareuld, taperet fremefter
Palmerhackle: Indbindes ved krogbøjningen og tørnet fremefter så fjerstrålerne tvinges skråt fremad. Hacklespidsen indbindes ved krogøjet så den stritter en smule fremefter.
Hoved: Orange

Bindevejledning

I modsætning til mange af de moderne rejeimitationer, med øjenbryn, ben, knæ, antenner, rygskjold og røvhul, så er Sandhesten dejlig nem og hurtig at binde.

  1. Kroppen belastes på den forreste trejdedel.
  2. Bindetråden tørnes til krogbøjningen, hvor to grizzle hanehacklespidser indbindes ryg mod ryg.
  3. To sorte perler fæstnes med kobbertråd umiddelbart over krogspidsen.
  4. Grizzle hacklefjeren indbindes ved øjnene.
  5. Kroppen dubbes. Taperes så den er tykkest bagtil.
  6. Kropshacklet tørnes op over kroppen, fibrene skal stritte fremad, og ikke bagud som på de fleste palmerfluer.
  7. Spidsen af kropshacklet nedbindes som halevifte, så den stritter frem over krogøjet.

Sandhesten kan godt tåle at blive vist igen

Lignende fluer

En eller flere kystfluer med lignende egenskaber eller karakteristika

...
Magnus

Ophav: Magnus Ting Mortensen

...
Red Hot Chilli Pepper

Ophav: Robin Birch